UITGEVERIJ NIJGH & VAN DITMAR
AMSTERDAM • Op 1 januari 1837 vestigt Henricus Nijgh zich als boekhandelaar te Rotterdam. In december van dat jaar geeft hij zijn eerste boek uit en daarmee is ook een nieuwe uitgeverij geboren. Nijgh is een van de eerste uitgevers van Multatuli en maakt naam met uitgaven van grote buitenlandse schrijvers als Charles Dickens, Heinrich Heine, Alexandre Dumas en Victor Hugo.

In 1864 verbindt H. Nijgh zich met W.N.J. van Ditmar en sinds 1 januari 1870 draagt de uitgeverij de naam van de beide firmanten. Hiermee is Nijgh & Van Ditmar een van de oudste uitgeverijen in Nederland, maar een van de jongste van geest.

Na een eeuw in Rotterdam, en een halve eeuw Den Haag, is de uitgeverij inmiddels meer dan een kwarteeuw in Amsterdam gevestigd. Het fonds staat bekend om klassieke Nederlandse auteurs, zoals J. Slauerhoff, Nescio en F. Bordewijk.

In recente decennia is het verrijkt met schrijvers die een sterk gevoel voor realisme verlevendigen met humor en een onpretentieuze portie eigenaardigheid. Onder hen zijn Arnon Grunberg, Johannes van Dam, Lisette Lewin, Frans Pointl, Nicolien Mizee, Marja Pruis, Robert Vuijsje, Sylvia Witteman en Robbert Welagen.

Daarnaast is er een groeiende auteurslijst van buitenlandse auteurs: Ann-Marie MacDonald, Amy Bloom, Caitlin Moran, Patrick deWitt en Sarah Waters.

Nijgh & Van Ditmar neemt de zogenaamde lichte cultuur zwaar en andersom. In het fonds krijgen auteurs ruim baan voor bijzondere biografische projecten. De non-fictie lijst bevat daarnaast onderwerpen uiteenlopend van popcultuur tot culturele geschiedenis.

Meer dan 175 jaar na oprichting hoort Nijgh & Van Ditmar tot de toonaangevende literaire uitgeverijen van Nederland, met een gevarieerd fonds van literatuur, biografieën, onderzoeksjournalistiek, muziekgeschiedenis en cabaret.