UITGEVERIJ QUERIDO
AMSTERDAM • Emanuel Querido (1871-1943) verstuurde in augustus 1915 een circulaire waarin hij met trots melding maakte van de oprichting van Em. Querido’s Uitgeversmaatschappij. Nederlandse en vertaalde literatuur en van politieke betrokkenheid getuigende non-fictie bepaalden de eerste jaren zijn fonds.

Na de machtsovername door Adolf Hitler in 1933 richtte Emanuel Querido in Amsterdam Querido Verlag op, met de Duitse uitgever Fritz Landshoff als directeur. Onder Landshoffs leiding zou Querido Verlag zich ontwikkelen tot een belangrijke Exil-uitgeverij, waar boeken konden verschijnen van voornamelijk Duitse auteurs die in Duitsland niet meer mochten publiceren.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Emanuel Querido om het leven gebracht. Na de bevrijding herrees een uitgeverij die de naam van de stichter waardig was. Em. Querido’s Uitgeverij richtte zich op het uitgeven van Nederlandse literatuur, maar enige jaren geleden werd opnieuw een begin gemaakt met het uitgeven van vertalingen en non-fictie. In 1971 verscheen Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt. Die uitgave markeert het begin van een kinderboekenfonds dat zich heeft ontwikkeld tot het meest vooraanstaande in ons taalgebied.

Querido is de uitgever van uiteenlopende auteurs als Thomas Rosenboom, Annejet van der Zijl, Leonard Nolens, Gustaaf Peek, Marente de Moor, Jamal Ouariachi, Désanne van Brederode, K. Schippers en Anne Vegter. Ook het werk van auteurs als Hella S. Haasse, Bernlef, Doeschka Meijsing, Hugo Brandt Corstius en Frans Kellendonk vindt onderdak bij Querido.